Pentru ca Somnul e un obicei bun
Cinci motive pentru a te trezi mai devreme

 

Fie ca esti o persoana matinala sau una care apreciaza mai mult linistea serii, cercetatorii sustin ca diferenta dintre cele doua tipuri de persoane se numeste cronotip si este dictata in mare parte de structura noastra genetica. Conform unor studii, expertii sugereaza ca obtii mai multe beneficii atunci cand esti o persoana matinala, noteaza Business Insider. Iata cinci motive pentru a te trezi mai devreme:

  1. Vei fi mai fericit. In cadrul unui studiu din 2012 a fost descoperita tendinta oamenilor care se trezesc devreme de a fi mult mai fericiti cu propria persoana. Autorul studiului sugereaza ca expunerea la razele solare ale diminetii ar putea avea un efect asupra starii.
  2. Ai putea cantari mai putin. In cadrul unui studiu din 2016 in care au fost analizate aproape 90.000 de persoane, au fost testate genele care influenteaza cronotipul. Studiul publicat in revista ,,Nature Communications” a descoperit o legatura intre trezitul devreme si scaderea indicelui masei corporale.
  3. Sanatatea mintala ar putea fi influentata pozitiv. In randul adolescentilor, cronotipul tarziu este asociat cu depresia si simptomele asociate afectiunii, conform unui studiu din 2016.
  4. Trezitul devreme scade riscul aparitiei diabetului si a sindromului metabolic. In cadrul unui studiu in care au fost implicati coreeni de varsta mijlocie a fost descoperit ca persoanele care se trezesc tarziu risca sa sufere de diabet sau sindromul metabolic, sindrom care poate duce la declansarea bolilor precum cele cardiace.
  5. Iti poti imbunatati performantele de la locul de munca. Desi nu este vorba de sanatate, biologul Christoph Randler care a realizat cercetari asupra cronotipului a declarat ca persoanele matinale ,,au tendinta sa aiba note mai mari la scoala, care in viitor ii conduce catre locuri de munca bune”.