Pentru ca Somnul e un obicei bun
De ce dormim mai putin ca niciodata 

Timpul alocat odihnei s-a redus cu 20% fata de acum 70 de ani. Preocuparea cotidiana de a munci mai mult si, implicit, de a reduce orele de somn provoaca ingrijorare la nivel mondial, scrie BBC.com.

„In anii ’40, oamenii dormeau in medie doar putin peste opt ore pe noapte, iar acum, in epoca moderna, dormim in jur de 6,7 – 6,8 ore pe noapte”, spune Matt Walker, profesor de neurostiinte si psihologie la Universitatea Berkeley din California. „Este o reducere consistenta, de 20%, a timpului dedicat odihnei in doar 70 de ani”, spune profesorul.

Cofeina, alcoolul, incalzirea centrala si aerul conditionat, inamicii odihnei

In prezent, somnul adultilor este afectat de mai multe lucruri. Cofeina din mai multe produse poate tine o persoana treaza pentru mai mult timp. De asemenea, alcoolul consumat fragmenteaza somnul adanc si suprima perioada de odihna.

Si desi omul modern dispune de mijloace imbunatatite pentru somn, cum sunt saltelele sau mediul ambiental, odihna are de suferit.

Surprinzator, somnul poate fi afectat de incalzirea centrala sau de aerul conditionat. Si asta pentru ca folosirea la ore nepotrivite a acestora da organismul peste cap. Atunci cand soarele rasare, iar afara e cald, in casa facem racoare, lucru care spune organismului ca e timpul de somn. Iar cand soarele apune si temperatura de afara scade, in loc sa dormim, incalzim locuinta la o temperatura la care omul ar trebui sa fie activ, desigur, in functie de anotimp. Totul, contrar ritmului de odihna inspirat de natura care ne spune de fapt cand sa fim activi si cand sa dormim.

Gadgeturile, o mare problema

In plus, exista tehnologia din jurul nostru. Nu doar lumina artificiala ne afecteaza, ci si dispozitivele cu tehnologie LED care emit un tip de lumina albastra puternica. Din nefericire, aceasta impiedica organismul sa produca melatonina pe timp de noapte, un hormon care ajuta la instalarea somnului.

De asemenea, gadgeturile aflate la dispozitia noastra amana instalarea somnului. Multa lume foloseste smartphone-ul sau laptop-ul dupa miezul noptii pentru a comunica pe retele de socializare, scurtand astfel perioada de odihna.

Iar la toate acestea se adauga grijile vietii moderne, cum ar fi situatia economica si sociala a individului sau preocuparea de a fi remarcat la serviciu care vine, desigur, cu mai mult timp petrecut la job.

Somnul mai scurt de sapte ore dauneaza vizibil sanatatii

In urma unui studiu la care au participat in jur de 10.000 de persoane, s-a constatat ca numarul celor care pot rezista o perioada lunga de timp odihnindu-se sase ore pe noapte, sau mai putin, este zero. Cercetatorii au concluzionat ca un somn mai scurt de sapte ore dauneaza vizibil sanatatii.

Acelasi studiu arata ca majoritatea bolilor care ucid omul modern, cum ar fi Alzheimerul, cancerul, obezitatea, diabetul, anxietatea, depresia (care duce la sinucidere) au legatura directa cu reducerea drastica a orelor de somn.